Leczenie dietetyczne

W zapatrywaniach naszych co do białka w lecznictwie dietetycznym w chorobach miąższu wątroby i układu żółciowego nastąpił od r. 1941 radykalny zwrot. Przedtem z reguły ograniczano w tych chorobach białko, wychodząc z założenia, że obciąża ono uszkodzony przez chorobę miąższ wątroby. W świetle nowoczesnych doświadczeń na zwierzętach i spostrzeżeń na ludziach pogląd ten okazał się niesłuszny. Mianowicie stwierdzono doświadczalnie, że długotrwałe znaczne zredukowanie białka w pożywieniu może wywołać nawet ostry zanik wątroby, a pożywienie mało białkowe zawierające jednocześnie dużo tłuszczów, powoduje zespól objawów zupełnie podobnych do objawów marskości wątroby. W przeciwieństwie do tego pokarm zawierający dużo białka chroni zwierzęta doświadczalne przed uszkodzeniem wątroby przez rożne jady, np. przez chloroform, neosalwarsan. Rolę ochronną odgrywają także aminokwasy zawierające siarkę, mianowicie cystyna i zwłasz cza metionina. Gdy zaczęto stosować w rozlanych chorobach wątroby, przede wszy wszystkim w marskości, pełnowartościową ciepłostkowo dietę z dużą zawartością białka i węglowodanów i małą ilością tłuszczów, przekonano się, że w wielu przypadkach objawy chorobowe, nawet puchlina brzuszna, znacznie słabną w swym natężeniu, a niekiedy cofają się. Nieraz takie leczenie dietetyczne wyraźnie przedłuża życie chorych. Białko dostarcza się w chorobach wątroby głównie w postaci nietłustego mięsa, zbieranego mleka, białka jaj i twarogu, a w przypadkach ciężkich przez dożylne wlewanie osocza w ilości do litra na dobę. Zamiast osocza można wlewać dożylnie amino kwasy w ilości 300 ml 15% roztworu. Prócz obfitej ilości białka niektórzy polecają do 200-300 gramów dziennie i wybitnego ograniczenia tłuszczów poleca się w chorobach wątroby i układu żółciowego podawanie dużej ilości węglowodanów. Zwiększając w wątrobie zapasy glikogenu węglowodany podnoszą jej oporność na czynniki szkodliwe. Poleca się zatem przede wszystkim cukier, miód pszczelny, słodkie kompoty, słodzone soki owocowe, owoce, białe pieczywo, w ogóle pokarmy mączne (z mąki, ryżu, manny, krup krakowskich, perłowych, tapioki, płatków owsianych i in.), mleko, nie zawsze zresztą dobrze znoszone, i in. Dozwolone pokarmy powinno się tak sporządzać, by były łatwo strawne. Chory ma je spoż ywać o stałej porze i w niewielkiej ilości na raz, każde bowiem spożycie pokarmu działa żółciopędne i przez to przeciwdziała zaleganiu żółci oraz sprzyja usuwaniu wytworów zapalnych i bakterii z dróg żółciowych. [patrz też: Warszawa USG genetyczne, usg żył kończyn dolnych, leczenie endometriozy forum ]

Powiązane tematy z artykułem: leczenie endometriozy forum usg żył kończyn dolnych Warszawa USG genetyczne