Mieso zwieksza znacznie ilosc zólci watrobowej

W związku z naszymi wiadomościami z zakresu diety w chorobach wątroby i układu żółciowego, zdobytymi przeważnie empirycznie, interesujące są dane, które uzyskał w kierowanej przeze mnie klinice Jakub Węgierko w doświadczeniach na psach z zachowanym krążeniem wewnętrznym żółci. Okazało się, że woda o ciepłocie 50° C, wprowadzona do żołądka, wyraźnie zwiększa wydzielanie żółci wątrobowej w pierwszej godzinie po wprowadzaniu zmniejsza jej stężenie i zwiększa bezwzględną ilość pozostałości suchej, cholesterolu, bilirubiny, żółcianów, chlorków, azotu całkowitego i niebiałkowego. Mięso zwiększa znacznie ilość żółci wątrobowej, obniżając jednocześnie jej stężenie ogólne oraz stężenie stałych jej składników, prócz chlorków, zasobu zasad, pH i napięcia powierzchniowego, które nie ulegają większym zmianom. Tłuszcze także wzmagają wydzielanie żółci wątrobowej, obniżają ogólnie jej stężenie oraz stężenie jej składników i zwiększają bezwzględną ich ilość. Najsilniejsze działanie żółciopędne z tłuszczów wywiera oliwa, kolejno coraz mniejsze: masło, żółtka jaj i słonina. Cukier oraz świeże soki jarzynowe nie wywierają żadnego wpływu ani na ilość ani na stężenie żółci wątrobowej. Mleko zwiększa wydzielanie żółci przez 3 godziny, zmniejsza jej stężenie i zwiększa bezwzględną ilość stałych jej składników. Ilość w pożywieniu jednostek ciepła sama nie wywiera działania choleretycznego. Również nie wpływają na wydzielanie żółci wątrobowej czynniki psychiczne. [więcej w: ból kości jarzmowej, bank szpiku, przychodnia batorego ]

Powiązane tematy z artykułem: bank szpiku ból kości jarzmowej przychodnia batorego