Witaminy w lecznictwu chorób watroby i ukladu zólciowego

Witaminy w lecznictwu chorób wątroby i układu żółciowego. W związku z obfitym podawaniem węglowodanów niezbędne jest przy dłuższym stosowaniu leczenia dietetycznego dostarczanie choremu ustrojowi dużej ilości do 15 mg na dobę witaminy B1 która bierze czynny udział w przemianie węglowodanowej, ponieważ w razie jej niedoboru powstają z węglowodanów ciała trujące. Tę okoliczność trzeba mieć na względzie, szczególnie gdy choremu podaje się dużo cukru w różnej postaci (słodka herbata, słodzone soki owocowe, cukier gronowy dożylnie itd.), cukier bowiem i słodycze w ogóle nie zawierają wcale witaminy B1. Prócz regulowania przemiany materii węglowodanowej witamina B, odgrywa rolę także w leczeniu zwiotczenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych jako czynnik podtrzymujący prawidłowe napięcie ich ścian. W chorobach miąższu wątroby pożądane jest także dostarczanie temu witamin B2, B6, E i PP. Witaminy B2 (ryboflawina) i B6 (pirydoksyna) wywierają działanie lipotropowe, tzn. zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów w wątrobie i przez to zwiększają oporność komórek wątrobowych na czynniki szkodliwe. Witamina E (tokoferol) jest niezbędna, gdyż w razie jej braku wątroba staje się bardzo wrażliwa na niedobór cystyny, który powoduje martwicę wątroby. Wymienione witaminy są szeroko rozpowszechnione w artykułach spożywczych, mianowicie mleko, drożdże, białko jaj, wątroba, cynadry zawierają dużo witaminy B2, drożdże, żółtka jaj, ryż i jarzyny strączkowe dużo witaminy B6, twaróg dużo witaminy E. W razie potrzeby uzupełnienia witaminy B2, zawartej w pokarmach, poleca się dożylne wstrzykiwania syntetycznej pirydoksyny w dawce 50 mg w fizjologicznym roztworze soli kuchennej raz dziennie, ryboflawinę doustnie w dawce 5-10 mg lub domięśniowo po 5 mg dwa razy dziennie. [patrz też: dieta w ciąży, objawy ciąży, prowadzenie ciąży Warszawa ]

Powiązane tematy z artykułem: dieta w ciąży objawy ciąży prowadzenie ciąży Warszawa